Skip to content

Nieuwsbrief Mei 2012

Onyx

onyx gestreept ovaal1 150x150 Nieuwsbrief Mei 2012Onyx is een mineraal en een variëteit van kwarts, meer nader bepaald een variant van chalcedoon. Onyxen zijn tweekleurige nesosilicaten, waarbij de kleuren als lagen of banden met elkaar verweven zijn.

Onyx is verwant aan agaat, een vierkleurige kwartsvariant. Er zijn verschillende soorten onyxen, waarbij de basisnaam onyx normaal gesproken gebruikt wordt om een mineraal aan te duiden met witte en zwarte lagen. Daarnaast kennen we ook de sardonyx met witte en roodbruine (de kleur die sard genoemd wordt) lagen en carneool of carneoolonyx (vuurrode en witte lagen).

onyx2 150x150 Nieuwsbrief Mei 2012Vindplaatsen: Onyx wordt gevonden in Brazilië,

Madagaskar, Mexico, Uruguay, de Verenigde Staten en Pakistan.

Gebruik: Onyx is een populair mineraal voor toepassing als siersteen in ringen en pendanten. De zwarte onyx vindt daarbij vooral gretig aftrek voor sieraden die gedragen kunnen worden bij rouwaangelegenheden, vanwege het beeldschone contrast van het diepe zwart en het parelwit dat deze steen tekent.

onyx gestreept 150x150 Nieuwsbrief Mei 2012Slijpvormen: Onyxen worden meestal cabuchon geslepen, dat wil zeggen, afgerond en gepolijst en niet gefacetteerd zoals diamanten. Daarnaast worden onyxen soms tot kralen geslepen. Beide vormen behouden de natuurlijke, vloeiende vorm van het wit door het gekleurde materiaal heen en vermijden scherpe afsnijdingen. Daarnaast wordt onyx toegepast voor het maken van zegelstenen en camee’s, waarbij ze zo geslepen worden dat de banden contrasteren met het grondmateriaal.
iris onyx1 150x150 Nieuwsbrief Mei 2012De geschiedenis: In de oudheid werd carneool gedolven in Noord-Afrika als siersteen. In de keizertijd werden onyxen vooral gebruikt voor de vervaardiging van edelstenen; in de westelijke provincies werden regelmatig ringen met dergelijke stenen aangetroffen. In de laat-romeinse tijd vinden we carneool-parels ook in de oostelijke provincies. Boven de Alpen kwamen carneolen maar een enkele keer voor, zoals in Pfyn en Zwitserland.
onyx kegels1 150x150 Nieuwsbrief Mei 2012Kunst onyxen: Onyxen zijn zo gewild dat de natuurlijke aanvoer ervan niet aan de vraag kan voldoen. Om die reden wordt veel gebruikgemaakt van kunstonyxen. De meest bekende kunstonyxen worden vervaardigd door het verven van agaten of het onderdompelen van grauwe chalcedonen in een zuurbad. Soms wordt ook een glanzende obsidiaan als basismateriaal gebruikt, die dan ruw gepolijst wordt; het resultaat is een matte, diepzwarte kleur.

Het onderscheiden van echte en onechte onyxen is een bijzonder lastig karwei. Een steen is pas een echte onyx als de witte banden helemaal door het materiaal geweven zitten, ook diep binnen de steen. Om dat vast te stellen is een uitgebreid, mineralogisch onderzoek meestal onvermijdelijk.

Zilverdag

2e pinsksterdag in het centrum van Schoonhoven is er de 28e Nationale Zilverdag.

Wat is er op de Nationale Zilverdag in Schoonhoven te doen en te zien?

• Open werkplaatsen, ateliers en winkels van de Schoonhovense goud- en zilversmeden

• Zilverpaviljoens en –stands

• Exposities, verkopen en demonstraties (van goud- en zilversmid, juwelier en graveur)

• Antiek-zilvermarkt

• …

Lees online.

turkoois 150x150 Nieuwsbrief Mei 2012

De volgende nieuwsbrief:

Turkoois

GOUDSMID ANNE

- Voor het ontwerpen van unieke sieraden...
- Voor trouwringen op maat...
- Voor het restaureren van uw zilverwerk...
- Voor een workshop zelf sieraden maken...
- Voor het repareren van zilver en goud...

CONTACTGEGEVENS

Anne Kroese-de Haan
Voerman 14
3893 DT, Zeewolde
Telefoon: 06-38 77 58 47
E-mail: info@goudsmid-anne.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag: Alleen op afspraak

Woont u net als ik in de kern van Zeewolde?
De mogelijkheid bestaat dat ik naar u toe kom!

Recent Tweet