Skip to content

Nieuwsbrief Juli 2012

stersaffier 150x150 Nieuwsbrief Juli 2012

Saffier

saffier peer 140x150 Nieuwsbrief Juli 2012De saffier behoort tot de beroemdste edelstenen naast de diamant, smaragd en robijn en de parel. Ook is de saffier het symbool van de ziel en het najaar, de geluksteen voor de maand september en in Nederland de populairste van de kostbare kleuredelstenen.

De geschiedenis:saffier collier 150x150 Nieuwsbrief Juli 2012

De naam sapphheiros duikt voor het eerst op als de Griekse vertaling van een Hebreeuws woord dat in de bijbel wordt gebruikt. De tien geboden zouden gegrift zijn in saffieren. Uit de beschrijving van Plinius blijkt duidelijk dat het niet om onze saffier gaat, maar om de in de oudheid veel eerder bekende lapis lazuli. Pas in de loop van de middeleeuwen kwam de naam in gebruik voor de blauwe korund. De oorspronkelijke betekenis van het woord is hoogstwaarschijnlijk blauw.

saffier bont 150x150 Nieuwsbrief Juli 2012Samenstelling:

Saffier bestaat uit aluminiumoxide, waarbij sporen tweewaardig ijzer en titanium    de blauwe kleur doen ontstaan. Driewaardig ijzer zorgt voor gelige en groenige tinten, terwijl vanadium en chroom violette en roze tinten veroorzaken. De kristallen behoren tot het hexagonale stelsel.

Kleur:saffier klein 150x150 Nieuwsbrief Juli 2012

De beste kleur staat bekend als korenbloemblauw. Deze kan men zien in topkwaliteit saffier uit Burma, Kasjmir en Sri Lanka. Er zijn overigens aanzienlijke verschillen in kleurnuance en –intensiteit. De mooiste stenen zijn koningsblauw, heel fraai is ook donker fluweelblauw. Saffier is een echte “dagsteen”, in tegenstelling tot robijn, dat is een typische “avondsteen” is. In daglicht komt de blauwe kleur het best tot zijn recht, in (geel) kunstlicht zijn vele saffieren nagenoeg zwart.

witgoud roodgoud saffier 150x150 Nieuwsbrief Juli 2012Slijpvormen:Deze zijn net als bij robijn, dus vooral ovale, kussenvormige en rond gemengde facet slijpsels, zoals die in het verre oosten gebruikelijk zijn. Trapslijpsels komen vrij regelmatig voor, net als marquises, hartvormen en peerslijpsels. Doorschijnende en ondoorzichtige saffieren worden gewoonlijk cabuchon geslepen.
 Draageigenschappen:Met zijn hardheid 9 is saffier een uitermate geschikte ringsteen, hoewel men altijd moet oppassen met stoten en kleine saffieren in bv. Allianceringen die dag en nacht worden gedragen kunnen na verloop van tijd toch flink afslijten. Er treedt geen verkleuring op in zonlicht en saffier is bestand tegen huishoud chemicaliën en cosmetica.
Mythologie:robijn saffier smaragd collier1 150x150 Nieuwsbrief Juli 2012De saffier is het zinnebeeld van kuisheid, trouw, onschuld en blonde vrouwen. Hij zou de drager behouden tegen afgunst en fraude, de macht geven om de geest de beïnvloeden en stersaffier zou beschermen tegen hekserij. Al in het oude Rome was het de heilige steen van de waarheid en gerechtigheid en voor Boeddhisten is het de steen van de brede en vriendschap en talisman voor het echtelijke geluk.

GOUDSMID ANNE

- Voor het ontwerpen van unieke sieraden...
- Voor trouwringen op maat...
- Voor het restaureren van uw zilverwerk...
- Voor een workshop zelf sieraden maken...
- Voor het repareren van zilver en goud...

CONTACTGEGEVENS

Anne Kroese-de Haan
Voerman 14
3893 DT, Zeewolde
Telefoon: 06-38 77 58 47
E-mail: info@goudsmid-anne.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag: Alleen op afspraak

Woont u net als ik in de kern van Zeewolde?
De mogelijkheid bestaat dat ik naar u toe kom!

Recent Tweet