Skip to content

Nieuwsbrief Oktober 2011

eindwerkstuk goudsmeden 150x150 Nieuwsbrief Oktober 2011

Lapis Lazuli

De geschiedenis:

Lapis lazuli werd reeds in de prehistorische tijden als siersteen gebruikt. In de middeleeuwen diende het ook als kleurstof voor ultramarijn. In enkele fraaie bouwwerken en kerken vind men mozaïeken, wandversieringen en kolom bekledingen van lapis lazuli.

 

lapis lazuli collier 150x150 Nieuwsbrief Oktober 2011Samenstelling:In lapis lazuli (Arabisch-latijn voor ‘blauwe steen’) komen naast het hoofdbestanddeel lazuriet steeds ook andere mineralen voor (bijv. augiet, calciet, diopsied, enstatiet, glimmer, hauyn, hoornblende, noeaan en pyriet.) Daarom kan men dit mengsel ook een gesteente noemen. De wisselende samenstelling zorgt voor een grote variatie van de bovengenoemde gegevens.
Kleur:lapis lazuli driehoek 15 mm 150x150 Nieuwsbrief Oktober 2011De kleur gevende stof is zwavel. Bij de beste kwaliteiten is de kleur gelijkmatig verdeeld, in het algemeen echter gevlekt of gestreept. Bij lapis lazuli uit Chili en uit Rusland wordt de waarde verminderd door de aanwezigheid van witte of grijze calciet. Fijn pyriet is geliefd, de aanwezigheid ervan geldt als waarborg voor echtheid. Teveel pyriet echter geeft een onaanzienlijke groenige schijn. Het is mogelijk de kleur te verbeteren door verwarming en door kleuren
lapis lazuli kegel 150x150 Nieuwsbrief Oktober 2011Slijpvormen:Lapis lazuli wordt tegenwoordig gebruikt voor ringstenen, halssnoeren, beeldjes, vazen en andere kunstnijverheidsvoorwerpen. De meeste stenen worden dan ook glad geslepen, of een deel glad en een deel ruw.
Draageigenschappen:scan0014 150x150 Nieuwsbrief Oktober 2011Lapis lazuli is zeer gevoelig voor sterke druk en hoge temperaturen, heet water, zuren en zeep. Het wordt aangeraden ringen tijdens huishoudelijk werk af te doen.
lapis lazuli rondellen 150x150 Nieuwsbrief Oktober 2011Vindplaatsen:De beste afzetting, sedert 6000 jaar, ligt in het westelijke Hinkoekoesj Gebergte in Afghanistan. Onder primitieve omstandigheden en in een onherbergzaam gebied wordt lapis lazuli gewonnen in onregelmatige lagen kalksteen. Russische afzettingen bevinden zich aan de zuidwestelijke zijde van het Baikalmeer. Moedergesteente is hier een witte dolomitische marmer. De afzettingen in Chili liggen ten noorden van Santiago. Andere voorkomens in Angola, Birma, Canada, Pakistan en de VS (Californië, Colorado)

GOUDSMID ANNE

- Voor het ontwerpen van unieke sieraden...
- Voor trouwringen op maat...
- Voor het restaureren van uw zilverwerk...
- Voor een workshop zelf sieraden maken...
- Voor het repareren van zilver en goud...

CONTACTGEGEVENS

Anne Kroese-de Haan
Voerman 14
3893 DT, Zeewolde
Telefoon: 06-38 77 58 47
E-mail: info@goudsmid-anne.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag: Alleen op afspraak

Woont u net als ik in de kern van Zeewolde?
De mogelijkheid bestaat dat ik naar u toe kom!

Recent Tweet