Skip to content

Nieuwsbrief Januari 2012

schuimkoraal barok1 150x150 Nieuwsbrief Januari 2012

Koraal

koraal1 150x150 Nieuwsbrief Januari 2012De geschiedenis: Een van de bekendste koraalsoorten isbloedkoraal. Lang is gedacht dat koraal een bijzondere plant was in warme zeeën levend, maar in 1700 werd het duidelijk dat het kleine diertjes(poliepjes) zijn, die samen een bouwwerk kunnen maken en bij bloedkoraal lijkt zo’n bouwwerk op een plant met verschillende takken. Een ruw stukje bloedkoraal laat nog de kleine gaatjes zien, waar de poliepjes hebben ‘gewoond’.Koralen groeien tussen de 30m tot 300m diepte, meestal op 50 tot 150m diepte. Hoewel er vele duizenden Koralen soorten bekend zijn, is het voorkomen van bloedkoraal in de wereldzeeën toch zeer beperkt. In de Middellandse zee, het zuiden van Japan, Taiwan en in Hawaï, maar de kwaliteit is aanzienlijk minder, dan in de Middellandse zee.schuimkoraal vierkant 150x150 Nieuwsbrief Januari 2012Een koraal dat met zijn voet in een stevige ondergrond vastgegroeid zit, heeft meer dan honderd jaar nodig om te groeien tot een maximum hoogte van 40 cm. Helaas is er in de tweede helft van de 19e eeuw zoveel koraal op de markt gekomen (voorbeeld: van 1879-1884 11 miljoen kilo). Hiervan is het koraal tot op heden nog niet hersteld.
schuimkoraal barok1 150x150 Nieuwsbrief Januari 2012Samenstelling: Doordat dit skelet in hoofdzaak uit CaCo3 (calciumcarbonaat met magnesiumcarbonaat, met ijzeroxide voor de rode kleur) bestaat, zal ze door sterke zuren aangetast worden.
schuimkoraal wit 150x150 Nieuwsbrief Januari 2012Kleur: Het koraal komt in verschillende kleuren voor.

  • Wit: vaak met lichte roze vlekken.
  • Semi angelskin: roze, vaak met witte vlekken.-
  • Angelskin: roze, kan licht bleek zijn.
  • Lachs: zalmkleur, tot oranje
  • Momo: bleek rood
  • Sardegna: krachtig middel rood
  • Moro: donker rood, ook wel ossenbloed rood genoemd

 

Wit wordt het meeste gevonden en is dan ook het voordeligste. Stukken groter dan 15 mm zijn zeer zeldzaam te verkrijgen en worden dus ook kostbaarder. Ook de koraalkettingen zullen door de jaren heen, steeds meer in waarde vermeerderen.

thumbs schuimkoraal collier wiel Nieuwsbrief Januari 2012Schuimkoraal: Momenteel ook zeer geliefd is de zogeheten schuimkoraal. Dit is eigenlijk een zwamkoraal. Schuimkoraal bestaat uit gelijkmatige poriën of gaten. Er wordt naar gevist in de stille oceaan en is in grote getale op de markt te verkrijgen. De prijzen zijn laag en niet met die van bloedkoraal te vergelijken. Vaak worden ze met rode verf gekleurd en met kunsthars geïmpregneerd, om zo de kleur te stabiliseren. Deze koralen, worden verkocht als behandelde koralen.
Bamboekoraal: Een nog onbekender koraalsoort dat voor het eerst ontdekt en beschreven werd in 1987 op de eilanden van Hawaï op 350m tot 400m diepte. Doordat de kleur wit tot crème maar moeilijk te verkopen is, wordt het oppervlak nog wel eens rood gekleurd. De kleur ziet er zeer krachtig uit, maar ziet het er erg onnatuurlijk uit.Vaak worden de koralen geslepen in lange vormen, of in een kraal, zodat er een ketting van gemaakt kan worden. Ook de prijzen van bamboekoraal zijn zeer voordelig. Ook bij deze koralen, moet er altijd bij vermeld worden of ze behandeld zijn.Er bestaan ook nog zwarte koralen in de handel, alleen is de handel hierin verboden, doordat dit bijna uitgestorven is.

 

GOUDSMID ANNE

- Voor het ontwerpen van unieke sieraden...
- Voor trouwringen op maat...
- Voor het restaureren van uw zilverwerk...
- Voor een workshop zelf sieraden maken...
- Voor het repareren van zilver en goud...

CONTACTGEGEVENS

Anne Kroese-de Haan
Voerman 14
3893 DT, Zeewolde
Telefoon: 06-38 77 58 47
E-mail: info@goudsmid-anne.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag: Alleen op afspraak

Woont u net als ik in de kern van Zeewolde?
De mogelijkheid bestaat dat ik naar u toe kom!

Recent Tweet