Skip to content

Nieuwsbrief Augustus 2012

turkoois 150x150 Nieuwsbrief Augustus 2012

Turkoois

aanbieding 31 150x150 Nieuwsbrief Augustus 2012De geschiedenis: In Egypte werd deze edelsteen door de farao’s meer dan 5000 jaar geleden zeer gewaardeerd en werd dan ook vaak in sieraden gebruikt. Ook op sarcofagen werd het als versiering gebruikt.

Destijds kwamen de ruwe turkoois uit het westelijke deel van Sinaï  (in de buurt van de Golf van Suez).

Andere vindplaatsen: Iran, Noord-Amerika, China, Australië. Zeldzame vindplaatsen: Tanzania, België, Duitsland (Thüringen en Saksische Vogtland), Engeland en Oostenrijk.

turkoois aanbieding 2 150x150 Nieuwsbrief Augustus 2012

De naam Turkoois betekent: Turkse steen doordat de handelsweg door Turkije heen naar Europa liep. Ook dachten ze dat: turkoois vroeger tanden en beenderen waren, die met kleur doordrongen waren.

Men maakte het onderscheid niet tussen Turkoois en ze zogenaamde tandturkoois of odontoliet die een geheel andere samenstelling heeft (hoofdzakelijk apetiet, calciet, en ijzerfosfaat als kleur gevende substantie, deze schuimt als het in aanraking komt met verdunt zoutzuur).

turkoois aanbiening 4 150x150 Nieuwsbrief Augustus 2012Eigenschappen: De turkoois is een verwring product dat ontstaat in vulkanisch gesteente (bijv. Trachiet), zandsteen en kiezelschilvers als uitvulling van spleten, kluiten en andere holle tuimtes ontstaat. de voorwaarde voor de opbouw van turkoois is, dat er gelijk met de verwering een koperlaagplek in de buurt zit. Onbreekt deze, dan ontstaat er alleen een waterhoudende lemen laag.Vaak is de turkoois met bruine en zwarte vlekken of fijne aderen voorzien, deze heet ‘matrix’. Dit bestaat uit bruin ijzerhydroxide of zwarte mangaanoxide. De matrix wordt indien mogelijk op waarde geschat, maar zonder matrix wordt hoger geprijsd.
turkoois collier 150x150 Nieuwsbrief Augustus 2012

 Vindplaatsen: Veel in de handel aanwezige Turkoois, vooral de Amerikaanse (en dat zijn de meeste), hebben een behandeling ondergaan. Doordat ze poreus, gebarsten of gescheurd zijn, worden deze met kunsthars doordrenkt.

Daardoor zijn deze turkoois wel kleurecht en beter bestand tegen chemische reacties.

Gelijktijdig laat de steen zich makkelijker polijsten en krijgt hierdoor meer glans.

armband ruwe turkoois 150x150 Nieuwsbrief Augustus 2012

Kleur: De beste en hoogst gewaardeerde kleur is een zuiver heldere hemelblauw. De turkoois is in alle kleurovergangen van blauw via blauwgroen naar groen te vinden. De groene kleur wordt door ijzer en iets van chroom veroorzaakt. Door het polijsten worden de zachte kleuren van turkoois verhoogd.

Opmerkelijker is dat de natuurlijke turkoois in tegenstelling tot de imitatie, in kunstlicht volledig zijn kleur behoud.

Met behulp van bijv. Ether wordt een turkoois gekleurd. Hierdoor blijft de matrix zichtbaar en maakt wordt het moeilijker om een imitatie te herkennen. Dit wordt alleen oppervlakkig gedaan en ze behouden zo de fijne steenstructuur en de matrix.

Bij alle blauw gekleurde turkooizen helpt het vaak al door met een naald of een fijn mes de steen te krassen. Is de dras helderder of misschien wel wit? Dan is de steen gekleurd.

armband turkoois 150x150 Nieuwsbrief Augustus 2012

Gebruik: Turkoois is meestal meer of weinig poreus. Daardoor kunnen cosmetica, vetten of reinigingsmiddelen in de turkoois dringen en een vuile groene kleur geven.

Slijpvormen: Vaak cabuchon gelslepen, of in kralen, soms ook in ruwe stukken te verkrijgen.

turkoois aanbiening 4 150x150 Nieuwsbrief Augustus 2012

 AANBIEDING

Turkoois splitter Maat: 15/16 mm Prijs: van € 255,= voor € 190,= Lengte: 40 cm Het collier wordt geleverd met een zilveren bolsluiting van 10 mm Aanbieding geldig t/m 31 Oktober 2012 zolang de voorraad strekt.

citrien 150x150 Nieuwsbrief Augustus 2012

De volgende nieuwsbrief:

Citrien

 

 

GOUDSMID ANNE

- Voor het ontwerpen van unieke sieraden...
- Voor trouwringen op maat...
- Voor het restaureren van uw zilverwerk...
- Voor een workshop zelf sieraden maken...
- Voor het repareren van zilver en goud...

CONTACTGEGEVENS

Anne Kroese-de Haan
Voerman 14
3893 DT, Zeewolde
Telefoon: 06-38 77 58 47
E-mail: info@goudsmid-anne.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag: Alleen op afspraak

Woont u net als ik in de kern van Zeewolde?
De mogelijkheid bestaat dat ik naar u toe kom!

Recent Tweet